Huid peelings, verschillende soorten en voor welke huidtypen geschikt?

Een uitstekende manier om je huid een vernieuwde uitstraling te geven, is door middel van huid peelings. Deze behandelingen zijn verkrijgbaar in verschillende varianten en kunnen de textuur van je huid verbeteren, fijne lijntjes en rimpels verminderen, en hyperpigmentatie en acne behandelen. Maar hoe bepaal je welke huidpeeling het meest geschikt is voor jouw huidtype? In deze blog bespreken we de diverse soorten peelings en welke variant het beste bij jouw huid past.

Huidpeelings zijn cosmetische behandelingen die vaak worden uitgevoerd door professionals zoals dermatologen, huidtherapeuten en schoonheidsspecialisten. Tijdens de behandeling wordt een chemische oplossing op de huid aangebracht, bestaande uit zuren zoals glycolzuur, salicylzuur, melkzuur of trichloorazijnzuur (TCA), die werken als exfolianten en de bovenste laag van dode huidcellen verwijderen om een gezondere, gladdere huid tevoorschijn te halen.

De keuze voor het type zuur, de concentratie en de duur van de behandeling hangen af van jouw huidtype en jouw specifieke behoeften. Glycolzuur heeft bijvoorbeeld de kleinste moleculaire structuur van alle alfa-hydroxyzuren en kan dieper in de huid doordringen, terwijl salicylzuur beter geschikt is voor de behandeling van acne vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen.

Huidpeelings worden vaak gebruikt om een breed scala aan huidaandoeningen te behandelen, waaronder acne, fijne lijntjes en rimpels, pigmentatieproblemen, zonbeschadiging en littekens. Na de behandeling kan de huid enigszins rood en gevoelig zijn, maar deze bijwerkingen verdwijnen meestal binnen enkele dagen. Het resultaat is een frissere, gladdere en jeugdigere huid.

Er zijn drie soorten huidpeelings: oppervlakkige, middelmatige en diepe peelings.

Oppervlakkige peelings zijn de minst agressieve vorm van chemische peelings en zijn daarom een geweldige optie voor mensen die nieuw zijn in de wereld van huidpeelings. Ze bevatten meestal alpha-hydroxy-zuren (AHA’s) of beta-hydroxy-zuren (BHA’s), die helpen bij het verwijderen van dode huidcellen en het verbeteren van de textuur van de huid. Naast het verminderen van fijne lijntjes en rimpels, kunnen oppervlakkige peelings ook helpen bij het vervagen van pigmentvlekken en het verminderen van de grootte van poriën. Ze zijn geschikt voor alle huidtypes, zelfs voor mensen met een gevoelige huid, omdat ze minder intens zijn dan diepere peelings.

Medium peelings

Medium huid peelings zijn een stap hoger dan oppervlakkige peelings en zijn ontworpen om meer uitgesproken resultaten te geven. In tegenstelling tot oppervlakkige peelings, worden medium peelings meestal gemaakt van trichloorazijnzuur (TCA) en kunnen ze een diepere penetratie van de huid bereiken. Dit maakt het mogelijk om fijne lijntjes en rimpels te verminderen, hyperpigmentatie te behandelen en de textuur van de huid te verbeteren. Medium peelings zijn over het algemeen geschikt voor de meeste huidtypes, maar niet aanbevolen voor mensen met een gevoelige huid, vanwege het risico op huidirritatie. Het is belangrijk om te onthouden dat medium peelings een iets langere hersteltijd kunnen hebben dan oppervlakkige peelings, omdat de huid enigszins kan afschilferen en gevoeliger kan zijn na de behandeling.

Medium peelings: combinaties van 35% TCA met Jessner’s oplossings of 70% glycolzuur

Diepe peelings

Diepe huid peelings zijn de meest intensieve vorm van chemische peelings en worden doorgaans gebruikt voor het behandelen van ernstige huidproblemen zoals diepe rimpels, zonbeschadiging en ernstige pigmentatieproblemen. Fenol peelings zijn hierin de meest agressieve vorm van peelings en worden gemaakt van fenol. Deze peelings worden over het algemeen alleen uitgevoerd door dermatologen en plastisch chirurgen.

Diepe peelings zijn krachtiger dan oppervlakkige en medium peelings en worden gemaakt van oplossingen zoals meer dan 50% TCA, of combinaties van crotonolie en fenol. Hoewel ze effectief kunnen zijn voor de behandeling van ernstige huidproblemen, zijn ze niet geschikt voor alle huidtypen. Dit komt doordat de agressieve aard van fenol peelings het pigment in de huid kan vernietigen, waardoor er witte vlekken ontstaan. Daarom worden fenol peelings meestal aanbevolen voor mensen met een lichtere huidskleur en worden ze afgeraden voor mensen met een donkerdere huidskleur.

Het is ook belangrijk om te weten dat fenol peelings niet geschikt zijn voor mensen met een gevoelige huid of voor mensen die recentelijk bepaalde soorten huidbehandelingen hebben ondergaan, zoals laserbehandelingen of microdermabrasie. Het is dus essentieel om met een specialist te overleggen welke soort peeling het beste bij jouw huid past en welke risico’s eraan verbonden zijn.

Welke huid peelings past het beste bij jouw huidtype?

Nu je weet welke soorten huid peelings er zijn, is het belangrijk om te weten welke het beste past bij jouw huidtype. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende huidtypen en welke peelings het beste zijn voor elk type.

huid peelings huid typen

Droge huid: Bij een droge huid is het van belang om te kiezen voor een milde peeling die de huid niet verder uitdroogt. Een peeling met een lage concentratie melkzuur of glycolzuur kan geschikt zijn, omdat deze zuren de huid exfoliëren zonder deze te irriteren of uit te drogen. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn en te starten met een lage concentratie en korte inwerktijd om irritatie te voorkomen. Na een peeling is het aan te raden om een vochtinbrengend product te gebruiken om de huid te hydrateren en te kalmeren. Meer informatie over een droge huid

Vette huid : Een medium peeling met TCA (trichloorazijnzuur) kan helpen bij het behandelen van een vette huid. TCA is een sterker zuur dan glycolzuur of salicylzuur en dringt dieper door in de huid. Het kan helpen bij het verminderen van overtollige olieproductie door de talgklieren te verminderen en kan ook de huidtextuur verbeteren door het verwijderen van dode huidcellen en het stimuleren van de productie van nieuw collageen. Het is echter van belang om te weten dat een medium peeling met TCA niet geschikt is voor alle huidtypen. Het kan te sterk zijn voor een droge of gevoelige huid en leiden tot irritatie of overmatige droogheid.

Gevoelige huid: Mensen met een gevoelige huid hebben vaak een huid die gevoelig reageert op invloeden van buitenaf, zoals bepaalde ingrediënten in cosmetica of blootstelling aan de zon. Het gebruik van peelings kan ook leiden tot irritatie van de huid als er niet voorzichtig mee wordt omgegaan. Daarom wordt aanbevolen dat mensen met een gevoelige huid alleen oppervlakkige peelings gebruiken die zijn gemaakt van laag geconcentreerde en milde AHA’s (alfa-hydroxyzuren) of BHA’s (beta-hydroxyzuren), omdat deze ingrediënten minder irriterend zijn dan sommige andere ingrediënten die in diepere peelings worden gebruikt.

Het is ook belangrijk om een gevoelige huid langzaam te laten wennen aan peelings om irritatie te voorkomen. Dit betekent dat de frequentie en sterkte van de peelings geleidelijk moeten worden opgebouwd, door bijvoorbeeld te beginnen met een lagere concentratie AHA’s of BHA’s en deze langzaam te verhogen naarmate de huid eraan gewend raakt. Het is ook belangrijk om te onthouden dat overmatig gebruik van peelings de huid kan beschadigen. Daarom is het van belang om de instructies goed te volgen en niet te vaak of te sterk te peelen.

Acne-gevoelige huid: Bij acne is er sprake van overmatige talgproductie, ontstekingen en verstoppingen van de huidporiën, wat leidt tot acne. Om dit probleem aan te pakken en acne te verminderen, kan een TCA- of salicylzuurpeeling helpen. TCA is een chemische peeling die de buitenste laag van de huid verwijdert en de productie van collageen en elastine stimuleert, terwijl salicylzuur helpt bij het exfoliëren van de huid en het verminderen van ontstekingen. Het is echter belangrijk om voorzichtig te werk te gaan bij het gebruik van peelings en de huid geleidelijk te laten wennen aan de peeling om irritatie te voorkomen.

Donkere huid: Aziaten en mensen met een donkere huid hebben over het algemeen een hogere concentratie melanine (pigment) in hun huid. Bij huidirritatie of ontstekingen kunnen meer donkere vlekken veroorzaken. Diepe peelings zoals TCA peelings kunnen echter te veel irritatie en ontsteking veroorzaken, wat het risico op hyperpigmentatie vergroot. Oppervlakkige peelings worden daarom aanbevolen voor mensen met een donkere huid, omdat deze de bovenste laag van de huid voorzichtig exfoliëren zonder het risico op pigmentveranderingen te vergroten.

Het is belangrijk om voorzichtig te werk te gaan bij het gebruik van peelings op een donkere huid en het gebruik langzaam op te bouwen om het risico op irritatie en pigmentveranderingen te verminderen. Meer over donkere pigmentvlekken. Daarom is het raadzaam om altijd advies in te winnen bij een dermatoloog voordat je een huidpeeling ondergaat, om er zeker van te zijn dat deze geschikt is voor jouw huid en om eventuele risico’s te minimaliseren.

Kortom, een peeling kan een effectieve manier zijn om je huid te verjongen en er stralend uit te laten zien, maar het is van belang om het juiste type peeling te kiezen dat past bij jouw huidtype en om voorzichtig te werk te gaan om irritatie en pigmentveranderingen te voorkomen.
Voor eventuele vragen kun je contact met ons opnemen via info@skn2.nl of bezoek de website www.skn2.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen