Hoe 5 verschillende fruitzuren werken en welke soorten het meest geschikt zijn voor jouw huid?

AHA en BHA fruitzuren worden veel gebruikt in huidverzorging als chemische exfolianten. AHA staat voor Alpha Hydroxy Acid en BHA staat voor Beta Hydroxy Acid. Deze zuren werken door voorzichtig de bovenste laag van de huid te exfoliëren, waardoor dode huidcellen worden verwijderd en nieuwe, gezonde cellen naar de oppervlakte worden gestimuleerd.

AHA’s worden voornamelijk gebruikt voor oppervlakkige peelings en zijn wateroplosbaar. Glycolzuur, melkzuur en appelzuur zijn enkele voorbeelden van AHA’s die in huidverzorgingsproducten worden gebruikt. Deze zuren zijn effectief bij het verminderen van fijne lijntjes en rimpels, het verbeteren van de huidtextuur en het verminderen van hyperpigmentatie.

BHA’s zijn daarentegen op olie gebaseerde zuren en worden voornamelijk gebruikt voor het reinigen van de poriën. Salicylzuur is een veelvoorkomend BHA en wordt vaak gebruikt voor acne-gevoelige huidtypes. BHA’s zijn effectief bij het verminderen van acne, mee-eters en het verbeteren van de huidtextuur.

Fruitzuren

Glycolzuur

Er zijn verschillende soorten fruitzuren, waaronder glycolzuur. Dit is een AHA die door veel dermatologen en huidspecialisten wordt aanbevolen vanwege zijn bewezen effectiviteit bij het verbeteren van de huidtextuur en het verminderen van verouderingsverschijnselen. Glycolzuur heeft een kleinere molecuulgrootte dan andere AHA’s, wat betekent dat het dieper in de huid kan doordringen en daarom krachtiger kan zijn.

Glycolzuur kan helpen bij het verminderen van fijne lijntjes en rimpels, het verbeteren van de stevigheid en elasticiteit van de huid en het stimuleren van de collageenproductie. Naast deze anti-verouderingsvoordelen kan glycolzuur ook helpen bij het verminderen van hyperpigmentatie. Door de bovenste laag van de huid te exfoliëren en de celvernieuwing te versnellen, kan de productie van melanine worden verminderd, wat kan helpen bij het verminderen van donkere vlekken en zonneschade op de huid.

Glycolzuur is ook een effectief middel tegen acne. Het werkt door de bovenste laag van de huid voorzichtig te exfoliëren, waardoor verstopte poriën worden vrijgemaakt en dode huidcellen worden verwijderd. Dit kan helpen bij het voorkomen van acne en het verminderen van de ernst van bestaande acne. Een glycolzuurpeeling kan ook helpen bij het verminderen van acne-littekens en het verbeteren van de algehele textuur van de huid. Door de peeling worden nieuwe huidcellen gestimuleerd om naar de oppervlakte te komen, wat kan helpen bij het vervagen van littekens en het egaliseren van de huidskleur. Meer over glycolzuur

Hoewel glycolzuur zeer effectief kan zijn bij het verbeteren van de huidtextuur, is het belangrijk om voorzichtig te zijn bij het gebruik ervan. Glycolzuur kan de huid gevoeliger maken voor de zon, dus het is belangrijk om altijd een zonnebrandcrème met een hoge SPF te dragen en blootstelling aan de zon te vermijden. Het is ook belangrijk om voorzichtig te beginnen met een lage concentratie glycolzuur en geleidelijk op te bouwen om irritatie te voorkomen.

Malic acid/Appelzuur


Malic zuur is een AHA die vaak wordt gebruikt in huidverzorgingsproducten en wordt gewonnen uit verschillende soorten fruit, waaronder appels, peren en kersen. Het heeft, net als andere AHA’s, een exfoliërende werking op de huid die helpt bij het verwijderen van dode huidcellen en bijdraagt aan een gladdere en helderdere huid.

Bovendien staat malic zuur bekend om zijn hydraterende eigenschappen die de huid kunnen voeden en het uiterlijk van fijne lijntjes en rimpels kunnen verminderen, waardoor de huid er gezonder en jonger uitziet.

Een andere belangrijke eigenschap van malic zuur is het vermogen om hyperpigmentatie te verminderen. Dit ontstaat wanneer de huid te veel melanine produceert, wat leidt tot donkere vlekken of verkleuringen. Malic zuur kan de melanineproductie verminderen, waardoor de huid egaler en stralender wordt.

fruitzuren targeted pigment serum malic acid
Targeted Pigment Serum bevat Malic Acid, onderdeel van pigment vermindering

Mandelic Acid/Amandelzuur

Amandelzuur is een AHA die veel wordt gebruikt in huidverzorging. Het wordt gewonnen uit bittere amandelen en heeft exfoliërende eigenschappen die kunnen helpen bij het verminderen van fijne lijntjes en rimpels, het verbeteren van de huidtextuur en het verminderen van hyperpigmentatie.

Wat amandelzuur uniek maakt, is dat het ook ontstekingsremmende eigenschappen heeft en daarom geschikt is voor de gevoelige huid. Het kan roodheid en irritatie verminderen terwijl het nog steeds effectief is bij het exfoliëren van de huid.

Amandelzuur kan gebruikt worden voor alle huidtypen, maar is vooral nuttig voor de gevoelige en acne-gevoelige huid. Het is echter belangrijk om te onthouden dat het product mogelijk irriterend kan zijn voor sommige mensen. Daarom is het belangrijk om het product eerst te testen op een klein deel van de huid voordat het op het hele gezicht wordt aangebracht. Het is ook belangrijk om de instructies van het product op te volgen en om advies te vragen aan een dermatoloog voordat het gebruikt wordt.

Salicylzuur

Salicylzuur is een beta-hydroxyzuur (BHA) dat van nature wordt gewonnen uit de schors van de wilgenboom. Het wordt veel gebruikt in huidverzorgingsproducten vanwege de exfoliërende eigenschappen. Salicylzuur verwijdert dode huidcellen en reinigt de poriën, waardoor de huid gladder en gezonder oogt.

Salicylzuur peeling is een chemische peeling die salicylzuur als actief ingrediënt gebruikt. Tijdens deze behandeling wordt een oplossing met een specifieke concentratie salicylzuur op de huid aangebracht en voor een bepaalde tijd gelaten voordat het wordt afgespoeld. De concentratie van de oplossing kan variëren afhankelijk van de gewenste resultaten en de gevoeligheid van de huid.

Salicylzuur peeling wordt vaak gebruikt om verschillende huidaandoeningen te behandelen, zoals acne, puistjes en mee-eters. Het kan ook worden gebruikt om de huidtextuur te verbeteren en fijne lijntjes en rimpels te verminderen. In tegenstelling tot sommige andere chemische peelings is salicylzuur geschikt voor de meeste huidtypes, inclusief de gevoelige huid.

Het is echter belangrijk om op te merken dat salicylzuur peeling niet voor iedereen geschikt is. Mensen met een aspirine-allergie moeten voorzichtig zijn bij het gebruik van salicylzuur en het vermijden als het nodig is. Ook als je zwanger bent of borstvoeding geeft, wordt het afgeraden om salicylzuur peeling te ondergaan.

Over het algemeen zijn AHA’s geschikt voor alle huidtypen, terwijl BHA’s geschikt zijn voor de vette en acne-gevoelige huid.

Lactic Acid/Melkzuur

Lactic acid is een AHA of alpha hydroxy acid, een mild exfoliërend zuur dat wordt verkregen uit melk en gebruikt wordt in huidverzorgingsproducten vanwege de vele voordelen voor de huid. Eén van de belangrijkste eigenschappen van lactic acid is de hydraterende werking. Het kan vocht vasthouden in de huid, wat vooral gunstig is voor mensen met een droge huid, omdat het droogtelijntjes en schilfering kan verminderen.

Lactic acid heeft ook bewezen anti-aging voordelen, omdat het kan helpen bij het verminderen van fijne lijntjes en rimpels. Het stimuleert de celvernieuwing, waardoor nieuwe, gezondere huidcellen aan de oppervlakte komen. De exfoliërende werking van lactic acid verwijdert zachtjes de bovenste laag van de huid, waardoor deze er jeugdiger uitziet.

Bovendien kan lactic acid helpen bij het verminderen van hyperpigmentatie. Door de exfoliërende werking kan het zuur de pigmentatie verminderen en de huidteint egaliseren, vooral bij ouderdomsvlekken, melasma of andere vormen van hyperpigmentatie.

Welke fruitzuren zijn voor mij geschikt?

Fruitzuur peelings zijn een soort oppervlakkige peeling gemaakt van natuurlijke fruitzuren zoals glycolzuur, melkzuur en appelzuur. Deze zuren verwijderen de dode huidcellen en stimuleren nieuwe gezonde cellen. Fruitzuur peelings zijn geschikt voor alle huidtypes, maar sommige mensen moeten voorzichtig zijn bij het gebruik vanwege de gevoeligheid van hun huid. Voor een droge huid zijn melkzuur en appelzuur mild en hydraterend. Voor een vette huid zijn glycolzuur, salicylzuur en melkzuur geschikt om overtollig talg en dode huidcellen te verwijderen.

Mensen met een gevoelige huid kunnen baat hebben bij een milde fruitzuur peeling zoals een peeling op basis van appelzuur. Salicylzuur is een populaire keuze voor mensen met een acne-gevoelige huid vanwege de unieke eigenschappen die helpen bij het verminderen van acne en het verbeteren van de textuur van de huid. Het is belangrijk om de huid langzaam te laten wennen aan de peeling en deze niet te vaak te gebruiken om irritatie te voorkomen. Raadpleeg altijd een dermatoloog of huidspecialst voor het beste advies.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen