Een droge huid, wat kan je daartegen doen?

Een veelvoorkomend probleem is een droge huid (in het Grieks xerosis cutis). De oorzaken hiervan zijn gure weersomstandigheden, lage luchtvochtigheid ten gevolge van airconditioning of verwarming, frequent douchen en zeepgebruik. Daarnaast kunnen verschillende lichamelijke condities zoals nierfunctie problemen, vertraagde schildklier, erfelijkheid (zoals atopie en ichthyosis vulgaris) en bepaalde medicatie voor acne zoals isotretinoine de huid  droger maken. In een milde vorm is er vaak alleen schilferigheid zonder klachten, maar je kan naast schilferingen ook roodheid, een trekkerig gevoel en zelfs eczeem (asteatotisch eczeem) ontwikkelen.

Eigen huidbarrière

Onze natuurlijke bescherming is de epidermis, de bovenste huidlaag dat bestaat uit keratinocyten. Ertussen bevinden zich vulstoffen zoals lipiden en eiwitten. Het lipide-deel van de epidermis helpt bij het voorkomen van vochtverlies en bestaat uit ceramide, cholesterol en essentiële vetzuren.

Natural moisturizing factoren (NMF) zijn onze natuurlijke wateraantrekkende stoffen die zich exclusief in het stratum corneum van de bovenste huidlaag bevinden. Deze stoffen bestaan uit  2-pyrrolidone-5-carboxylic acid (PCA),  urocaan zuur (UCA) en  zouten zoals magnesium, calcium, lactaat en ureum.

Het zorgt ervoor dat het water aangetrokken en gebonden wordt, zelfs in een omgeving met een lage (< 50%) vochtigheidsgraad. De invloed van een hoge zuurgraad (pH), zoals douchen en zeepgebruik, heeft een negatieve invloed op de vorming van een huideigen NMF.

De talgklier speelt ook een rol; de gevormde talg zorgt als het ware voor een coating op onze huid en haren om onder andere vocht in je huid vast te houden. Echter verminderd onze eigen huidtalgproductie vanaf onze twintigste levensjaar met 23% per decade! We drogen langzaam uit.

Droge huid

De huid heeft een watergehalte tussen de 10-15% nodig om het soepel en intact te houden. Onder de 10% watergehalte is een droge huid zichtbaar in de vorm van schilferigheid. En wanneer de bovenste huidlaag, stratum corneum, verder uitdroogt dan leidt dat tot schilferingen maar ook tot ruwheid en zelfs kleine barstjes. Als het langer bestaat dan kan er roodheid en jeuk ontstaan, in deze fase is het eczeem geworden.

Verschil tussen een droge huid en eczeem is de aanwezigheid van ontstekingen (inflammatie). Bij eczeem werkt de huidbarrière niet goed, wat leidt tot vochtverlies uit de huid en verstoringen in de bovenste huidlaag (epidermis). Als je huid rood, jeukend en schilferig is, is het waarschijnlijk meer dan alleen een droge huid en heb je waarschijnlijk eczeem.

Een andere belangrijk clue tussen eczeem en een droge huid is dat eczeem erger wordt als het niet goed wordt behandeld. Het kan vervolgens leiden tot andere klachten zoals scheurtjes, barsten, huidverdikking en intense jeuk. Mensen met eczeem zijn ook meer vatbaar voor huidinfecties door een de verstoorde huidbarrière.

Hoe verzorg ik een droge huid?

Douche kort en niet te warm of koud Gebruik na het drogen een vette crème.  Ook tussendoor kun je meerdere keren een vette crème of zalf aanbrengen.  Vermijdt een lotion voor de huid als je een droge huid hebt. Een lotion bevat meer water en  verdampt op de huid. Door de verdamping onttrekt er meer vocht uit de huid wat leidt tot een drogere huid.

Vermijdt of beperk:

  • Het gebruik van zeep producten. Je huideigen oliën wordt als het ware door zeep weggestript. 
  • Lotion voor de huid als je een droge huid hebt. Een lotion bevat meer water en  verdampt op de huid. Door de verdamping onttrekt er meer vocht uit de huid wat leidt tot een drogere huid.

Er zijn veel moisturizers op de markt en kunnen eigenlijk in 3 verschillende categorieën onderverdeeld worden, elk met een eigen functie.

Emollentia (ruimtevullers) Zijn voornamelijk lipiden en oliën en vullen de ruimte tussen de keratinocyten in de bovenste huidlagen op. Vergelijk het met cement tussen de bakstenen. Emollentia hebben ook een lichte barrièrefunctie om waterverlies in de huid tegen te gaan, waarbij het  een soepele, gehydrateerde en zachtere huid geeft. Bekende voorbeelden hiervan zijn ceramide, squalene, canola, olijf-, palm- en kokosolie. Onze huideigen ceramide en squalene spelen een belangrijke rol in de huidbarrière.  Voordeel het voelt licht op de huid aan, plakt niet. Nadeel vaker aanbrengen

Humectants (wateraantrekkers) zijn stoffen die water aantrekken, hierdoor verbetert de hydratatie van de stratum corneum, betere samenhang van de keratinocyten en vermindering van schilferingen. Typische humectants zijn hyaluronzuur, glycerine, sorbitol, ureum, honing en alpha hydroxy acids (AHA). Voordeel het voelt niet te zwaar aan op de huid, trekt goed in en combineren met andere huidverzorgingsproducten (layering).. Nadeel humectants onttrekken het vocht uit de huid en niet uit vocht van de omgeving. 

Occlusieven (barrière) Houdt het vocht in de huid vast door het fysiek te blokkeren. De TEWL wordt hierdoor tegengehouden. Voorbeelden van occlusieven zijn vaseline, lanoline, siliconen en wassen. 5% Vaseline vermindert de TEWL met 98% gevolgd door lanoline, minerale olie (paraffine) en siliconen dat slechts 20-30% TEWL reductie geeft. Voordeel houdt vocht goed vast in de huid. Nadeel, op de huid kunnen occlusieven  glimmen, zwaar en plakkerig aanvoelen.

Iconic Elements huidverzorging tegen een droge huid

Natural Moisturizer Cream heeft een 3-voudige werking. De combinatie van glycerine, ceramide, squalane en een Iconic natuurlijke balsem zorgen ervoor dat het vocht in je huid blijft. Deze unieke samenstelling zorgt ervoor dat de huid gehydrateerd blijft, zonder dat het zwaar aanvoelt.

Sensitive cream is geschikt voor mensen met een gevoelige huid of aanleg hebben tot het ontwikkelen van huidirritatie. Voor deze groep mensen is de Sensitive cream geschikt om de kwetsbare huid, zo optimaal te houden.

Calming cream is er voor als er huidirritatie, schilferingen, rode gebieden aanwezig zijn. Het is een fase verder, het brengt de geïrriteerde huid, jeuk, roodheid weer tot rust.

droge huid
webshop

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen