Een gevoelige huid, wat is dat precies?

Een gevoelige huid komt veel voor en er is zelfs een toename onder mannen. Je huid is minder tolerant voor regelmatig gebruik van cosmetica. Omdat een gevoelige huid niet gespecificeerd is als een aandoening in de medische handboeken, blijft het meestal bij een eigen analyse door de patiënt/consument en eventueel in samenspraak met de arts. Het is geen huidziekte. Het komt er eigenlijk op neer dat je een huid hebt die minder goed tegen regelmatig gebruik van cosmetica kan.

Korte samenvatting – gevoelige huid

Gevoelige huid

Er is weinig bekend over de onderliggende mechanisme van de gevoelige huid. Er bestaan geen dermatologische testen. Het is een zelf gestelde diagnose, gedefinieerd als een huid dat minder tolerant is voor een regelmatig gebruik van cosmetica. Over het algemeen uit het zich in de vorm van roodheid, een prikkend of brandend gevoel, gevoeligheid en/of jeuk. Vooral in gebieden die blootgesteld worden aan verschillende factoren, zoals chemische producten (cosmetica, zeep, water, vervuiling), fysieke invloeden (ultraviolette straling, extreme temperaturen (hitte of kou), en zelfs overmatig veel wind), psychologische factoren (stress), of veranderingen in de hormoonhuishouding (zwangerschap, de menstruatiecyclus, anticonceptie middelen). Irritatie na cosmeticagebruik: binnen enkele minuten tot soms pas na dagen. Een gevoelige huid vertoont symptomen na blootstelling aan cosmetische producten. Het verschijnt vaak meteen, maar soms ontstaan symptomen ook wel na een periode van minuten, uren of zelfs dagen. Specialisten hebben weinig informatie over de onderliggende pathofysiologie van een gevoelige huid.

Eczeem in de jeugd gehad

Er wordt wel geschat dat minstens 50% van de vrouwen en 40% van de mannen hun huid als gevoelig ervaren. Het wordt zelfs een dermatologische aandoening genoemd door 31.2% van de mensen met een zeer gevoelige huid. 17.6% van de mensen met een gevoelige huid en 8.7% van de mensen die een beetje een gevoelige huid hebben.  Patiënten met een gevoelige of zeer gevoelige huid hebben ook vaker eczeem in hun jeugd gehad. Omdat een gevoelige huid nu zo veel voorkomt, zijn cosmetische producenten gedwongen nieuwe producten en merken te ontwikkelen voor mensen met een gevoelige huid, en dat doen ze dan ook.

Factoren die de oorzaak kunnen zijn van een gevoelige huid

Op dit moment is de oorzaak van een gevoelige huid nog niet goed gedefinieerd, maar het is al wel gelinkt aan enkele zaken:

 • verminderde barrièrefunctie
 • een verhoogde neuro-zintuiglijke prikkeling
 • een verhoogde immuunrespons
 • een onderliggende huidziekte

De verminderde barrièrefunctie is de breedst gedragen theorie. In algemene bewoordingen houdt deze hypothese in dat de doordringbaarheid van de hoornlaag verhoogd is, zodat irriterende substanties de huid gemakkelijker kunnen binnendringen dan normaal.

Wat merk je van een verminderde barrièrefunctie?

 • Meer vochtverlies, dus een trekkerige huid.
 • Cytokine afgifte (eiwitten die in het lichaam een functie vervullen als chemische boodschapper tussen verschillende cellen) . Niet direct merkbaar.
 • Huidirritatie zoals branderigheid en jeuk, niet altijd zichtbaar.
 • Eczeem, roodheid, jeuk en schilferingen, zichtbare huidsymptomen.

Ook de zenuweinden in de huid kunnen een rol spelen. Ze zijn verantwoordelijk voor pijn, gevoel, warmte en kou kunnen interactie vertonen met mestcellen, die een onderdeel zijn van je immuunsysteem in de huid. Dit leidt tot een verhoogte prikkeling. Dit is nieuw inzicht. Omdat er in de medische handboeken geen klinische symptomen zijn vastgelegd, verlaten de dokter en de patiënt zich meestal op eigen (subjectieve) waarnemingen. In sommige gevallen is de oorzaak een onderliggende huidziekte (rosacea, atopisch eczeem, psoriasis, galbulten en clownseczeem) die gediagnosticeerd wordt tijdens een lichamelijk onderzoek; hier hoort een specifieke behandeling voor de desbetreffende ziekte bij.

Wat moet je wel en niet doen met je gevoelige huid?

NIET:

 • Vermijd middelen die irritatie veroorzaken bij een huidtest als ROAT.
 • Als een cosmetisch product bij het aanbrengen een brandend of onprettig gevoel veroorzaakt, stop onmiddellijk met het gebruik.
 • Gebruik zo min mogelijk verschillende producten.
 • Let op reacties van de huid op alcohol, koffie of kruiden.

WEL:

 • Gebruik cosmetica die gemakkelijk met water te verwijderen is.
 • Als je blootgesteld wordt aan airconditioning of sterk verhitte ruimtes, aarzel niet om deze crèmes meermaals per dag aan te brengen.
 • Kies een zonbescherming met alleen minerale zonnefilter met zowel titaniumdioxide en zinkoxide.

Producten voor een gevoelige huid: Calming cream, sensitive cream

gevoelige huid sensitieve skin calming
Webshop

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen