Gezichtsreiniging, wat zijn de verschillen tussen mannen en vrouwen?

Gezichtsreiniging is een belangrijk onderdeel van een goede (natuurlijke) huidverzorgingsroutine.
Dit is om verschillende redenen belangrijk:

 • Verwijder vuil en onreinheden: Gezichtsreiniging verwijdert vuil, olie, make-up en andere onzuiverheden die poriën kunnen verstoppen. De onreinheden kunnen huidproblemen zoals acne en mee-eters veroorzaken.
 • Ontstopt poriën: Vuil en onzuiverheden kunnen poriën verstoppen en huidproblemen zoals acne veroorzaken. Het reinigen van je gezicht helpt je huidporiën te openen, wat de algehele gezondheid en het uiterlijk van je huid kan verbeteren.
 • Breng de pH van de huid in balans: Reiniging helpt de pH van de huid in balans te brengen, wat kan helpen huidproblemen te voorkomen en een goede huidgezondheid te behouden.
 • Bereid uw huid voor op andere producten: Door uw gezicht te reinigen worden onzuiverheden verwijderd, waardoor andere huidverzorgingsproducten zoals serums en vochtinbrengende crèmes beter in uw huid kunnen doordringen.
 • Minder fijne lijntjes en rimpels: Gezichtsreiniging kan lijntjes en rimpels verminderen door dode huidcellen te verwijderen, de algehele huidtextuur en teint te verbeteren.

Kortom, gezichtsreiniging is een belangrijke stap in het behouden van een goede huidgezondheid en het verbeteren van het uiterlijk van de huid. Het helpt onzuiverheden te verwijderen, poriën te ontstoppen, de pH van de huid in balans te brengen, de huid voor te bereiden op andere producten en lijntjes en rimpels te verminderen.

Gezichtsreiniging, hoe vaak mag dat?

Te weinig wassen van je gezicht leidt tot een ophoping van dode huidcellen, overmatig talg, bacteriële overgroei en andere onzuiverheden zoals fijnstof, wat tot een onrustige doffe huid kan leiden. Terwijl te vaak wassen van je gezicht weer tot andere problemen kan leiden. Hoe vaak moet je je gezicht wassen? Uit een survey blijkt dat 33% van de mannen hun gezicht niet dagelijks wassen. Uit een klinisch onderzoek blijkt dat er significant minder acne bij mannen geconstateerd was als ze 2x per dag hun gezicht wassen met een milde gezichtsreiniger.

Dus 2 keer per dag je gezicht wassen is goed. Dat is ’s ochtends wanneer je opstaat en ’s avonds vlak voor het slapen gaat.

Zijn er verschillen tussen gezichtsreinigers voor mannen en vrouwen?

Ja, er zijn biologische verschillen tussen een mannenhuid en de huid van een vrouw. Over het algemeen is de huid van een man veel vettiger, collageen in de huid is dikker en hebben mannen grovere poriën.

Verschillen van gezichtsreinigers voor mannen en vrouwen is dat de reinigers voor vrouwen een veel zachtere kleur verpakkingen hebben, de geur is fruitiger en bloemig, en minder kruidig dan producten voor mannen. Het verschil in werking op de huid is er echter niet. Die zijn voor zowel mannen als vrouwen gelijk.

Meer over huidreinging mannen

Meer over huidreiniging vrouwen

Wat wel belangrijk is voor het reinigen van je huid is je huidtype. Heb je een normale, droge of vette huid. Bij een gezichtsreiniger zijn de (werkzame) ingrediënten van belang, bevat geen schadelijke ingrediënten en het product je huid zuurgraad hersteld, de zuurgraad wordt ook wel pH waarde genoemd.

Gezichtsreiniging mannen in cijfers:

 • 33% van de mannen wassen hun gezicht niet dagelijks.
 • Van de mannen die hun gezicht wassen, gebruiken 63% geen gezichtsreiniger.
 • 32% van de mannen gebruiken een blok zeep om hun gezicht te wassen.

Gezichtsreiniging vrouwen in cijfers

 • Uit onderzoek in de VS is gebleken dat de grootste gebruikers van gezichtsreinigers vrouwen tussen de 18 en 29 jaar zijn.
 • Van de vrouwen tussen de 18 en 59 jaar, hebben 30% geen idee hoeveel ze aan gezichtsreinigers uitgeven.
 • 6% van de vrouwen in VK vinden het merk niet belangrijk bij hun keuze van producten.

Mannenhuid en talg

Mannen hebben een vettere huid in vergelijking tot vrouwen. Dat komt doordat mannen door testosteron 2x zoveel sebum (talg) produceren. De overtallige sebum kan de huid doen glimmen, vooral op de voorhoofd. 

Een teveel aan sebum kan leiden tot acne en onrustige huid. De correlatie overtallige sebum en het krijgen van acne is niet 1 op 1. De samenstelling van sebum, huid acne bacterie (cutibacterium acnes) en teveel aan dode huidcellen (folliculaire hyperkeratinisatie) spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van acne. 

Voordeel gezichtsreiniging

Reiniging verwijderd overtollig talg op de huid, hierdoor heb je een minder glimmende huid. Als je een vette huid hebt in combinatie met acne dan is gezichtsreiniging zinvol.

Ik gebruik geen make-up, is huidreiniging nog zinvol?

Je huid reinigen is niet alleen om de make- up te verwijderen, maar ook invloeden van buitenaf. Neem bijvoorbeeld uitstoot van auto’s, rook en luchtvervuiling, hebben effect op de huid.

Uit onderzoek toonde een relatie tussen luchtverontreiniging en 20-35% meer ongewenste pigmentvlekken in het gezicht.

Ook de huid zelf is actief, zweten door lichamelijke inspanning, talg productie en huidcel vernieuwing. Een teveel aan talg zorgt ervoor dat je huid glimt en vettig aanvoelt. Je dode huidcellen stapelen op, waardoor je huid ongemerkt doffer uit gaat zien en poriën verstoppen.

Een goede milde reiniger met de juiste zuurgraad verwijdert de onzichtbare deeltjes, talg en dode huidcellen. Hierdoor houd je je huid beter in conditie.

Je huid over-reinigen, hoe merk je dat?

Het is dus belangrijk om je gezicht goed te reinigen om huid gedoe te voorkomen en er fris uit te zien.

Maar wist je dat je je huid teveel kan reinigen? Je gezicht reinigen heeft vele voordelen, zoals minder huidproblemen en frissere huid. Maar wist je dat je je huid teveel kan reinigen (door te vaak scrubben, peeling of het gebruik van ongeschikte huidreinigers voor je huid).

Wat zijn de aanwijzingen dat je je gezicht teveel reinigt? In het begin voelt de huid trekkeriger aan, is roder van kleur en branderiger dan wat je normaal gewend bent. Als je aan deze eerste huidsymptomen verder geen aandacht schenkt dan wordt de huid verder droger en schilferiger wat eventueel tot eczeem kan leiden.

Andere aanwijzing dat je huid over reinigt, is dat je acne plots verergerd. Door over reinigen beïnvloedt je je huidbarrière. De nauwe samenspel tussen hoornlaag, talg en huidzuurgraad is door over-reinigen verstoort. En in combinatie met acne bacterie (cutibacterium acne)  kunnen er meer puisten ontstaan.

Zoek de reinigings balans

Een milde reiniging van de huid wordt bedoelt de onreinheden, talg, make-up en dode huid cellen op de huid te verwijderen. 

Stap 1 – verwijdering make-up, huidonzuiverheden

Voor de eerste reiniging is Iconic Elements Cleansingmilk Step 1. Het is een zachte en milde reiniger. Het reinigt de huid in één simpele stap. De Cleansingmilk bevat een combinatie van verschillende oliën waaronder zonnebloem (Helianthus Annuus) en amandel (Prunus Amygdalus Dulcis) om huidonzuiverheden te verwijderen. Aloë vera zorgt voor een kalmerend en hydratie van de huid.

Stap 2 – diepere reiniging

Cleansinglotion Step 2 is een milde lotion. Geschikt voor mensen die geen make-up dragen, maar wel de huid fris aan willen houden. Het zorgt voor een diepere huidreiniging en corrigeert de huid eigen zuurgraad. De komkommer-, lavendel- en kamille-extracten zorgen voor een frisse verkoeling en minder irritatie.

gezichtsreiniging cleansingmilk step 1 en cleansinglotion step 2
Webshop

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen