Tips voor een post menopauzale huid

De menopauze is de tijd die het einde van je menstruatiecyclus markeert. Het is een natuurlijk biologisch proces. Tijdens de menopauze hebben lagere oestrogeenspiegels een grote invloed op je huid. Minder oestrogeen maakt je vatbaar voor een drogere huid, meer huidverslapping en rimpels. Gelukkig kan je huid gerelateerde effecten van veroudering verminderen door specifiekere huidverzorgingsproducten te gebruiken. Met als doel de menopauzale en postmenopauzale huid te laten stralen.

Je huid en menopauze

De menopauze veroorzaakt veel huidveranderingen. Een daarvan is, je lichaam produceert minder collageen. Na je 30ste levensjaar verlies je 1% collageen per jaar en in de postmenopauzale periode, nog eens 30% extra minder collageen in de huid.

Het is vooral merkbaar rond de nek, kaaklijn en wangen – fijne lijntjes en rimpels. De lijntjes en rimpels die je krijgt zijn vaak kraaienpootjes en lijntjes boven de bovenlip.

Verzorgingstips: ingrediënten dat collageen aanmaak stimuleren: retinol, bakuchiol, Vitamine C, peptide.

Reiniging!

Reiniging is een belangrijke stap in de natuurlijke huidverzorging, ook naarmate je ouder wordt. Een Duitse studie toont een relatie tussen luchtverontreiniging en meer pigmentvlekken.

De onderzoekers beoordeelden de huid van 400 vrouwen in de leeftijdscategorie van 70 tot 80 jaar. De ene groep proefpersonen kwam uit het Ruhrgebied, waar veel industrie is. Uit de analyse bleek dat de personen uit het Ruhrgebied, die veel blootgesteld waren aan stikstofdioxide, meer last van pigmentvlekken hadden dan de personen uit de landelijke. Maar liefst 25 procent meer pigmentvlekken waren bij hen zichtbaar. Lees meer over stikstofdioxide en pigmentvlekken.

Verzorgingstips: Naarmate je ouder wordt en je huid droger wordt, kan vooral je huid baat hebben bij extra hydratatie. De sleutel is het gebruik van een reinigingsmiddel dat geschikt is voor een drogere huid. Kies voor een romige formule die hydrateert in plaats van schuim- of gelreinigers, die vocht kunnen wegstrippen.

Hydrateren, hydrateren, hydrateren

Na de menopauze wordt je huid droger omdat de talgklieren niet zo actief zijn.

Verzorgingstips: probeer de huid meer vocht vast te houden met een zwaardere huid olien (olijfolie, cocos olie), crème of zalf. Beperk lange en warme douches en breng een vochtinbrengende crème aan terwijl je huid nog vochtig is. Dat helpt de hydratatie te stimuleren.

Je hebt nog steeds zonbescherming nodig

De kans op huidkanker neemt met het ouder worden toe en rimpels kunnen in aantal toenemen en diepte toenemen. De huid heeft minder natuurlijke bescherming en repareer vermogen dan toen je jonger was.

Verzorgingstip: Zoek dus naar een breedspectrum SPF van 30 of hoger en draag deze elke dag.

Minimaliseer een gerimpelde huid

Je krijgt door de jaren heen meer plooien en rimpels door zonneschade, maar ook  hormonale veranderingen in de menopauze. Je hormoonspiegels neemt met de leeftijd af, en kwaliteit van je huid veranderen en rimpels verergeren. Ook kunnen rimpels zichtbaarder en dieper lijken als de huid droog is.

Verzorgingstips: Gebruik elke dag een vochtinbrengende crème en serum op uw gezicht, kaaklijn en hals.  Hyaluronzuur in serum trekt vocht aan en hydrateren de oppervlakkige huidlaag. Voor meer over serum en hoe past het in mijn huidroutine?

huid anti-aging
Webshop

Verminder de Spots

Ouderdomsvlekken op het gezicht, de handen en de borst kunnen er rond de menopauze duidelijker uitzien.

Verzorgingstips: Voorkom pigmentvlekken en fijne lijnen door elke dag zonnebrandcrème te gebruiken. Heb je al spots? Exfoliërende producten, zoals fruitzuren, kan je helpen om overtallige dode huidcellen te verwijderen. De peeling zorgen voor een dunnere oppervlakkige huidcel laag, waardoor je huid gladder wordt en frisser uit gaat zien. Ook kunnen fruitzuren pigmentvlekken, grove poriën, huid onzuiverheden verminderen en huidhydratatie verbeteren.

Zoek ook naar ingrediënten die pigmentvlekken helpen vervagen. Voorbeelden hiervan zijn vitamine B3 (niacinamide), arbutine, retinol, vitamine C, resveratrol (druiven), kojic zuur, azelaïnezuur, aloesin (Aloe Vera), peptide.

Toners kunnen ook helpen om de huidskleur te egaliseren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen