zonbeschadigde huid

Herstellen van een zonbeschadigde huid, kan dat?

De warmte van de zon voelt zeker goed op onze huid en maakt ook vitamine D aan. Maar het kan kan schade aan onze huid toebrengen. Een zonbeschadigde huid zoals pigmentvlekken, fijne lijnen, gesprongen bloedvaatjes en aktinische keratosen (voorloper van huidkanker) betekent niet dat het een hopeloze zaak is. Een volledig herstel van de huid is niet mogelijk, maar we hebben tips wat je aan een zonbeschadigde huid kan doen om erger te voorkomen.

Chemische peeling

Chemische peeling verwijderen de bovenste lagen van je huid te verwijderen. Hierdoor zit je huid er frisser uit, fijne lijntjes en rimpels minimaliseren en pigmentvlekken verminderen.

De peeling variëren van zeer mild tot zeer intense zure peeling (zoals een TCA-peeling) die downtime vereisen. Hoewel sterkere peeling de meest opvallende resultaten kunnen opleveren, is het niet voor iedereen geschikt. Laat je adviseren door je huidspecialist op basis van uw huidskleur en specifieke wensen.

Hoewel een professionele chemische peeling doorgaans sterker zijn (rond pH 2,0), kan je thuis kiezen voor de minder sterke peeling met fruitzuren AHA’s en BHA’s, melkzuur en amandelzuur. Deze oppervlakkige peeling, hebben bijna geen downtime en helpen goed bij milde huidproblemen zoals lichte verkleuring en ruwe textuur.

Cosmetische ingrediënten tegen een zonbeschadigde huid

Vitamine A:

Producten met vitamine A zoals, tretinoïde is een krachtige en effectieve optie om een zonbeschadigde huid verminderen. De vrij verkrijgbare optie is retinol, is afhankelijk van verschillende concentraties en formuleringen verkrijgbaar. De werkzaamheid retinol is al bij 0.3%. Een hogere concentratie is niet altijd beter, het kan huidirritatie geven en meer absorptie in het lichaam. Bij huidproblemen zoals vermindering fijne lijnen, verwijdering opperhuid en egalere teint.

Vitamine B3 (Niacinamide):

Niacinamide, één van de acht B-vitamines, is de zogeheten essentiële vitamines. Dat houdt in dat er slecht een klein deel opgeslagen kan worden in ons lichaam.

Niacinamide kan de kans op huidkanker kan verkleinen! Uit een Australische studie is gebleken dat het gebruik van niacinamide een vermindering kan hebben op actinische keratose (voorloper van huidkanker, plaveiselcelcarcinoom). In de test werd gebruik gemaakt van een 1% niacinamide zalf. Zelfs lage doses uv-straling kunnen meetbare DNA schade in de huid aanrichten. Niacinamide is in staat dit herstel te verbeteren en vermindert de door uv-straling veroorzaakte onderdrukking van immuunreacties van de huid.

Laserbehandeling

Er is een hele reeks laserbehandelingen die de verkleuring, dofheid en ruwe textuur veroorzaakt door schade door de zon kunnen aanpakken.  Je hebt drie tot vier laserbehandelingen nodig met een tussenpoos van 3-4 weken. Hou rekening mee dat je minimaal vijf dagen herstel tijd nodig hebt.

Wat je zelf kan doen

Zonbescherming is en blijft de belangrijkste remedie. Er zijn twee soorten ultraviolette zonnestralen: ultraviolet A en B.

De intensiteit van UVB hangt af van het seizoen, de locatie in de wereld en de tijd van de dag, en zorgt voor huidverbranding. Hoewel minder intens dan UVB, zijn UVA stralen zijn gedurende alle uren daglicht het hele jaar door met een relatief gelijke intensiteit aanwezig. Deze kunnen door wolken en glas binnendringen.

UVA dringt diep door in de dermis, en heeft effect op je collagene en elastine huidvezels. De elastine en collagene vezels zorgen voor de elasticiteit van de huid. Op termijn kunnen UVA stralen leiden tot huidveroudering zoals rimpelvorming, fijne lijntjes, huidverkleuringen en zelfs huidkanker. Wat veel mensen niet realiseren is dat UVA stralen aan een zonbeschadigde huid bijdraagt.

zonbeschadigde huid spotreducer niacinamide iconic elements
Webshop

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen