lipoom

Lipoom, goedaardige vetbult – wat kun je doen?

Vetbult of lipoom komen veel voor, en hoe groter ze zijn, hoe ontsierender. Dermatoloog dr. Francis Wu, legt wat het zijn en hoe ze weggehaald kunnen worden.

Vetweefselcellen

Een andere benaming voor een vetbult is een lipoom. Lipoom is een goedaardig gezwel bestaande uit vetweefselcellen en bevindt zich in het subcutane weefsel (het deel onder de lederhuid).

lipoom vetbult
Lipoom
Erfelijkheid speelt een rol

Het is een veel voorkomende aandoening en komt voornamelijk in de middelbare leeftijd voor. Hoe lipomen ontstaan is onduidelijk, er is wel een erfelijke component.  Overgewicht speelt geen rol.

Ze worden vaak gelokaliseerd in de nek, op de schouders, bovenarmen, rug en dijen.  Het voelt deegachtig aan en de bovenliggende huid is normaal van kleur en textuur. Het beweegt vrijelijk over de huid en zit vast aan de onderlaag. Een lipoom heeft een gladde oppervlakte.

Langzaam groeiend

Lipoom groeit zeer langzaam en kunnen 2 tot 10 cm groot worden, soms zelfs groter.  Een snel groeiende gezwel is waarschijnlijk geen lipoom.

Ongeveer 7% van de mensen met lipomen hebben meerdere vetbulten. Ze zijn verspreid over het lichaam, maar soms ook in 1 lichaamsdeel te vinden. Lipomen geven over het algemeen geen klachten, maar soms is het pijnlijk als een lipoom tegen een zenuw duwt.

Lipoom variant en overige
  • Angiolipomen:  10% van de lipomen zijn de goedaardige zeer vaatrijke angiolipomen en bevinden zich in de hals, nek, handpalmen, voetzolen. Deze lipomen zijn kleiner 0.5-5cm en kunnen meer pijnklachten geven. De klachten kunnen op jonge leeftijd voorkomen, een studie toonde een gemiddelde leeftijd van 17 jaar aan.
  • Een zeldzame lipoom variant is adiposis dolorosa (Dercum disease) . Het wordt gekenmerkt door meervoudige pijnlijke en langzaam groeiende lipomen die vlak onder de huid van bovenarmen, bovenbenen, romp en rond gewrichten gelegen kunnen zijn. Naast meerdere pijnlijke lipomen komt overgewicht, hoofdpijn, stijfheid in de ochtend, vermoeidheid, droge ogen en droge mond en snel blauwe plekken voor. Maar ook hartproblematiek, hoge bloeddruk, slaapstoornissen, depressie en geheugen- en concentratiestoornissen kunnen eraan gerelateerd zijn. Het komt het vaakst voor bij postmenopausale vrouwen, de gemiddelde leeftijd is 35 jaar. Erfelijkheid speelt een belangrijke rol. Hij komt bij 16% van de mannen voor. Naast meerdere pijnlijke lipomen in de torso, billen, bovenarmen en benen komt overgewicht, vermoeidheid, droge ogen en droge mond en depressie voor.
  • Overige bulten onder de huid: talgklier cystes, lymfeklieren, fibromen, neurofibromatose, lymfomen.
Onderzoek

Vaak is het klinisch beeld duidelijk om de diagnose lipoom te kunnen stellen. Bij lichamelijk onderzoek zit een vetbult vast aan de onderlaag, heeft een gladde oppervlakte, is goed afgrensbaar (waar het vetweefsel begint en eindigt) en zit los van de huid. Soms wordt  echoscopie, CT scan of MRI met eventueel weefsel onderzoek ingezet als het beeld onduidelijk is.

Behandeling

Lipomen verdwijnen niet door cold of hot packs en ook niet door massages of diëten.

Cosmetisch storende lipomen of lipomen die klachten geven zoals pijn kunnen eventueel poliklinisch verwijderd worden.

Oppervlakkige en goed ingekapselde lipomen zijn gemakkelijk  chirurgisch onder lokale verdoving te verwijderen, maar de slecht afgrensbare lipoom niet. Doordat het dieper ligt dan aanvankelijk gedacht ( rug, schouderbladen, ribben) of tussen kwetsbare structuren zoals zenuw en bloedvaten.

Zie youtube voor de ingreep

De kans dat een lipoom weer terug komt, is aanwezig.

Liposuctie bij kleine lipomen is een andere alternatief en geeft minder littekenvorming. Bij middelgrote (4-10 cm)  en grote lipomen (>10 cm) is de kans op recidief groot omdat het niet altijd lukt de gehele lipoom te verwijderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen