Een litteken, wat kan ik nog meer doen?

Na een beschadiging aan de huid kan een litteken ontstaan. Een litteken is bindweefsel dat de normale huid vervangt bij het genezen van een wond.

Het wondgenezingsproces verloopt in drie fasen die elkaar in de tijd overlappen.
Dit zijn: 1. Hemostase en lokale reiniging (inflammatie) fase 2. Proliferatie (celdeling) en granulatie en 3. Hermodellering van littekenweefsel. De laatste fase duurt het langst: soms tot wel anderhalf jaar.

Hoelang dit genezingsproces duurt en hoe goed een wond geneest is afhankelijk van verschillende factoren. Waar de wond zich bevindt, de ontstaanswijze, de grootte, de diepte en de vorm spelen hierbij mee. Ook de leeftijd en de conditie van de persoon spelen een rol. Daarnaast kunnen door het gebruik van medicijnen zoals bloedverdunners, immunosuppresiva de wondgenezing vertragen.

Een litteken kan verschillende verschijningsvormen hebben. Meestal ziet een litteken er na het genezingsproces vlak en onopvallend uit. Soms gaat een litteken gepaard met een deuk, een kuiltje in de huid. Dit heet een atrofisch litteken. Echter kan er door een verstoring in het wondgenezingsproces soms ook een verheven litteken achterblijven. Dit wordt een hypertrofisch litteken genoemd.

Naast dat littekens cosmetisch storend kunnen zijn, kunnen ze ook pijn, jeuk en irritatie geven. Er zijn thuisproducten op de markt die beweren littekens en klachten (zichtbaar) te verminderen.

Maar welke thuisproducten zijn daadwerkelijk bewezen effectief en wanneer begin je met het gebruiken hiervan?

Littekencrèmes

Er is veel onderzoek gedaan naar het effect van littekencrèmes. Plantextracten zoals uienextract, groene thee, aloë vera, vitamine E en vitamine D zijn bekende onderzochte ingrediënten voor de behandeling van littekens. Bewijs dat deze effect hebben blijft echter uit. Vooral vitamine E zul je regelmatig op de ingrediëntenlijst van littekencrème ontdekken.

Over vitamine E worden zelfs nadelige bijwerkingen beschreven, zoals het ontstaan van contactdermatitis en verergering van jeuk en huiduitslag. Heeft het smeren van een littekencrème dan helemaal geen nut? Doordat de huid soepel gehouden wordt door het inmasseren van een littekencrème kan het litteken wel degelijk wat minder opvallend worden. Dit inmasseren hoeft alleen niet met een “speciale” littekencrème te zijn en hiermee mag je voorzichtig mee beginnen zodra de wond gesloten is.

Siliconenproducten

Er zijn verschillende producten verkrijgbaar voor littekens met siliconen. Deze worden ook wel siliconenpleisters of siliconensheets genoemd. Siliconenpleisters zijn effectief gebleken in het verbeteren van littekens doordat ze de littekenhuid afdekken en verlies van vocht tegengaan. Daarnaast zorgen ze er ook voor dat pijn, jeuk en irritatie verminderen. Ook met siliconenproducten mag gestart worden zodra de wond gesloten is.

Dus, wat kun je thuis doen?

Kortom: een litteken inmasseren heeft zin, en dit hoeft niet per se met een littekencrème. Probeer het litteken goed te beschermen tegen zonlicht met minimaal SPF-30 om verkleuringen of irritatie te voorkomen. Maak daarnaast gebruik van siliconenpleisters om het litteken sneller tot rust te laten komen wanneer deze verdikt en rood lijkt te zijn. Zo lang het litteken zich nog ontwikkelt, vaak een jaar tot anderhalf jaar, heeft het gebruik van siliconenproducten of masseren met crèmes nut.

Eventueel microneedling, het kan ingezet worden voor de behandeling van atrofische en hypertrofische littekens. Voor keloïd-littekens zijn er andere behandelopties. Microneedling werkt in op de onstekingsfase, proliferatiefase en de remodelleringsfase van een litteken. Dit gebeurd door opnieuw kleine wondjes te maken in de huid, maar dit keer veilig en gecontroleerd. Deze wondjes kunnen vervolgens op een goede manier genezen, waardoor het littekenweefsel wordt vervangen door nieuw weefsel. Meer over Microneedling

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen