Xanthelasma Palpebrarum – geel verheven zwelling rond de ogen

Xanthelasmata palpebrarum zijn licht verheven tumoren in de ooglidhuid. Door een opvallende gele kleur zijn ze storend in het uiterlijk van de patiënt. De term xanthelasma komt van de griekse woorden xanthos en elasma. Die respectievelijk geel en platgeslagen metalen plaat betekenen.

xanthelasma

Xanthelasma Palpebrarum (XP) is de meest voorkomende huid Xanthoma. Deze aandoening presenteert zich als een platte, gele tot oranje, niet-inflammatoire laesies en bevindt zich vaak rond de oogleden en rond de nasale ooghoek. 

Hoewel XP als een goedaardige afwijking wordt beschouwd, is het cosmetisch storend 

Hoe XP ontstaat is in de meeste gevallen nog onbekend. Verondersteld wordt dat de lekkage van plasma-lipoproteïnen door de dermale capillairen een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van XP. Daarnaast is een verhoogde cholesterolwaarde of een stofwisselingsstoornis een uitlokkende factor.

XP kan voorkomen op bijna iedere leeftijd met een piekincidentie tussen het 30ste en 50ste  levensjaar, ook wordt deze aandoening vaker vastgesteld bij vrouwen dan bij mannen.  Zo laten verschillende studies een prevalentie zien van 1% tot 2% bij de vrouwen en 0,3% tot 1% bij mannen van de totale wereldbevolking. Ongeveer 33% van de mannen en 40% van de vrouwen met xanthelasma hebben een verhoogd cholesterolgehalte. Obesitas werd gevonden bij 26% (bij vrouwen meer dan bij mannen).

Wat zijn de behandel mogelijkheden voor Xanthelasma?

De traditionele behandeling van XP is de laesies te verwijderen via chirurgische excisie. Echter brengt dit vaak het risico van cosmetisch onaanvaardbare littekens met zich mee. Recentelijk is lasertherapie als behandelingswijze beschreven bij de behandeling van XP. Wat een haalbaar alternatief lijkt, met minder bijwerkingen, vermijding van chirurgie, minimaal weefselverlies, met als doel een beter cosmetisch resultaat.

In de literatuur wordt nu gekeken naar de effectiviteit van de toepassing van lasertherapie bij het verwijderen van XP met behulp van de COlaser. Deze laser heeft een betere werking op de coagulatie van de bloedvaten, zodat de kans op het lekken van lipiden in het weefsel zo klein mogelijk is. Ook heeft deze laser de kortste downtime, dus snellere genezing. Daarnaast beschikt een laser over meerdere standen en kan daardoor ingezet worden voor nauwkeurig werk. 

Resultaten van verschillende onderzoeken laten zien dat deze laser behandeling erg effectief is. Zo laat een onderzoeker Goel in 2015 zien dat bij alle participanten met XP volledig verwijderd kunnen worden, zonder blijvende complicaties. Ook is de patiënt tevredenheid bij deze behandeling erg hoog. Meer dan 70% van de behandelende patiënten geeft aan tevreden te zijn met de resultaten. Dit percentage ligt bij het verwijderen van XP met behulp van cosmetische ingreep meerde malen lager.

 De CO2 laser wordt dan ook gezien als een uitstekende behandeling bij het verwijderen van XP laesies. 

Wil je meer weten: mail ons of boek een afspraak

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen