Meer collageen in de huid

Collageen staat opeens weer volop op de agenda van de beautyindustrie. Er komen steeds meer collageenstimulerende producten bij. Van drankjes, pillen tot huidverzorging. Hoe werkt collageenstimulatie en wat is de beste methode hiervoor? Cosmetisch dermatoloog Francis Wu, tevens duikt erin.

Collageen is een lichaamseigen eiwit dat deel uitmaakt van het bindweefsel in bijvoorbeeld in de botten, bloedvaten en in je huid. Collageen bevindt zich in de huid, maar ook in haren, nagels, kraakbeen, bloedvaten en botten.

Er zijn verschillende collageen vormen, tot wel 30 verschillende typen. 90% Van het collageen in het menselijk lichaam is type 1. Dit type 1 is  ook aanwezig in de middelste huidlaag, ook wel de dermis genoemd. Het geeft structuur en stevigheid aan je huid. 

Collageen wordt aangemaakt door fibroblasten en afgebroken door enzymen: de matrix metalloproteinasen (MMP). Bij een goede balans tussen aanmaak en afbraak van collageen, zorgt de extracellulaire matrix voor een mooie, stevige huid.

Vanaf het 30ste levensjaar vermindert collageen van nature met 1% per jaar. Wanneer meer collageen wordt afgebroken, dan wordt aangemaakt, door bijvoorbeeld teveel zon, roken, slecht dieet, alcohol overmatig (meer dan 8 glazen per week), vermindert de stevigheid en ontstaan er rimpels en lijntjes.

Lees ook anti-aging vanuit een dermatologische oogpunt

Op welke manier kun je collageenproductie stimuleren in de huid?

Er zijn diverse mogelijkheden om collageenafbraak af te remmen en collageenproductie te stimuleren: via huidverzorging, met supplementen, voeding,  en met behulp van directe collageeninjecties in de tweede laag van de huid.

Trending: het collageen crème

Topicaal, smeren met collageen crèmes, is op dit moment trending. Het probleem is alleen dat de molecuulgrootte van het gebruikte collageen (uitgedrukt in Dalton, molecuul massa uitgedrukt in g/mol), te groot is om de huid te penetreren. Of het werkt, is maar de vraag. Studies zeggen van niet. Echter kan het toegevoegde collageen wel bijdragen aan hydratatie van de huid.

Werkzame ingredienten in huidverzogingsproducten waarmee je huideigen collageen kan stimuleren zijn vitamine A en C en met peptiden.

Waarom vitamine C zo belangrijk is

Vitamine C krijg je binnen via voeding, en extra via supplementen. Je kunt het ook op de huid smeren, via je huidverzorging. Het is een belangrijke en essentiele co-factor om collageen te vormen. Vitamine C uit voeding samen met de aminozuren lysine en proline uit je dieet wordt in het lichaam collageen gevormd.

Collageen supplementen

Supplementen met collageen zien we ook steeds meer. Collageen uit pillen of drankjes wordt in de maag en darmen afgebroken en omgezet in kleine aminozuur bouwstenen. Via de bloedbaan komt het onder andere in de huid terecht en vandaaruit wordt het omgezet in collageen. De aminozuur bouwstenen gaan niet alleen naar je huid, maar ook naar de nagels, haren, botten.

Collageen supplementen lijken wel iets te doen op het gevoel van hydratatie en verbetering van de huidstructuur.

Wat is het verschil tussen collageen smeren en drinken/innemen?

Collageen cremes werken dus niet goed omdat de moleculen te groot zijn om de huid door te dringen. Er zijn collageen bevattende cremes met een lager moleculaire gewicht, de vraag is of het collageen zich huididendtiek gedraagt. En als collageen creme na aanbrengen is opgenomen  in de lederhuid (dermis), wordt het dan omgezet tot huideigen collageen? Dat is tenslotte wat je wilt.

Het innemen van collageen lijkt beter te gaan. Zoals gezegd wordt het collageen in het maag-darmstelsel afgebroken in kleine bouwsteentjes. Deze worden door de fibroblasten gebruikt om je lichaamseigen collageen op te bouwen. Het collageen komt wel overal in het lichaam terecht. Er moet meer onderzoek komen naar de beste soort collageen, in welke samenstelling en dosering voor gebruik in pillen en drankjes.

En collageen uit je dagelijkse voeding?

collageen soep
Collageen Bouiloon Soep Iconic Elements

Zoals gezegd, spelen de aminozuren proline en lysine een belangrijke rol bij de aanmaak van collageen. Proline wordt in het lichaam door biosynthese aangemaakt uit een ander aminozuur; glutaminezuur.

Proline zit in voedingsmiddelen zoals soja, zeewier, kaas, melk en eieren. Lysine is een essentieel aminozuur en moet uit voeding gehaald worden. Belangrijke bronnen van lysine zijn: melk, peulvruchten, vlees (rund, varken, kip, vis) zuivel, peulvruchten en tarwekiemen.

Met name lysine is belangrijk voor de elastine- en collageenaanmaak en het zogeheten crosslinken van collageen, wat een sterk bindweefsel oplevert. Vlees is de belangrijkste bron van lysine. Veganisten en vegetariërs kunnen hier een tekort aan krijgen. Lysine uit granen is niet voldoende.

Grootmoeders bouillon recept (bone broth) met botten, kraakbeen, gecombineerd met collageen stimulerende groenten met veel vitamine C, zoals rode paprika, wortelen, bieten, prei, spinazie is het meest natuurlijke manier om je collageen in shape te houden.

Welke collageen bron is het beste?

Er zijn veel wetenschappelijke discussies over verschillende collageen bronnen.  Zo zijn collageen afkomstig uit runderbotten, meerval (vis),  schubben van de Bandeng? Welk collageen het beste werkt is nog niet bekend.

En collageen injecties, hoe werkt dat?

Een injectie met collageen afkomstig van wordt direct in de dermis gespoten. Het wordt na 3-6 maanden afgebroken. Toen de gekkekoeienziekte uitbrak wordt collageeninjecties bijna meer niet gedaan. Hyaluronzuurinjecties zijn het meest populair.

Andere collageenstimulerende cosmetische behandelingen

Er zijn meer manieren om collageen een boost te geven. Denk aan behandeling van huid met rood LED licht, met microneedling, een laser behandeling. Ook Plasma rich platelet therapie (PRP) wordt hiervoor gebruikt en chemische peelings – van middel tot diep. Al deze methoden irriteren de huid. De huid wordt beschadigd en het lichaam reageert hierop met wondgenezing: de productie van collageen (en elastine) – om uiteindelijk de ‘wond’ te dichten en te genezen.  

Doe dit vooral ook!

Help mee om de afbraak van collageen te verminderen. Bescherm je huid tegen UV-straling. Met name UV-A straling Ze dringen dieper door in de huid dan UV-B stralen en breken collageen af. Rook niet, en eet gezond. Meer over de verschillende stralen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen