Anti-aging huidverzorging, oogpunt vanuit een dermatoloog

Als we aan anti-aging crème denken, associëren we dat vaak met een mooie, gehydrateerde, soepele en egale huid na het aanbrengen van de crème. Soms zijn de verwachtingen zo hoog dat ze onhaalbaar worden. Vaak ontstaan er dan twijfels over het dagelijks verzorgingsritueel en de gebruikte middelen. Hierdoor verliezen we de motivatie om de huid in conditie te houden.

Anti-aging vanuit een dermatologische oogpunt

Als dermatoloog heb ik een ander beeld en een andere definitie van anti-aging. Aging oftewel het verouderingsproces in bijvoorbeeld het gezicht vindt op verschillende niveaus plaats. Niet alleen de huid epidermis (oppervlakkige deel van de huid) en de dermis (diepere huidlaag) verouderen, maar ook onze dieper gelegen steunlagen vindt het verouderingsproces plaats. Dat uit zich bijvoorbeeld in een vermindering van de vetten in de wangen en gebieden bij de slaap, maar ook in botontkalking rondom de wangen en ogen. Dat zorgt op zijn beurt voor huidverzakking. Deze diep gelegen rimpels zijn zelfs met injectables zoals botuline toxine, fillers, laser en plastische chirurgie lastig om glad te strijken. En dat zonder het gezicht ‘onnatuurlijk’ eruit te laten zien.

Het verouderingsproces

Het verouderingsproces wordt door twee mechanismen bepaald. De biologische klok, oftewel het intrinsiek verouderingsproces, bepaalt de ernst en de snelheid van huidveroudering. Een studie suggereerde dat de snelheid van het verouderingsproces slechts een klein deel door onze DNA wordt bepaald. Dat betekent dat het verouderingsproces merendeel veroorzaakt wordt door omgevingsfactoren en lifestyle. Dat uitwendig, extrinsiek verouderingsproces wordt versneld door bijvoorbeeld blootstelling aan ultraviolet licht (zon, zonnebank), luchtverontreiniging, roken, ongezonde voeding, slaapgebrek en stress.

Een van de sleutelprocessen voor zowel intrinsieke en vooral extrinsieke veroudering is Reactive Oxygen Species (ROS) oftewel vrije radicalen die in de huid ontstaan. Deze onzichtbare vrije radicalen hebben een beschadigend effect op onze elastische en collagene vezels in de dermis (diepe huidlaag) met als gevolg fijne lijntjes en rimpeltjes. Overproductie van ROS ten gevolge van roken, ultraviolet licht kunnen normale huidcellen laten ontaarden en huidkankercellen vormen.

En tenslotte kunnen we de lentigo solaris, oftewel ouderdomsvlekken, niet uit de weg gaan. Die zijn verspreid over de huiddelen die het meest blootgesteld zijn aan de zon. Lentigo solaris wordt ook in één adem huid-aging genoemd en is een teken van zonbeschadiging. Deze verouderingsprocessen zijn traag en niet meteen zichtbaar. In de loop der tijd zie je behalve vlekjes ook meer fijne lijntjes en voelt de huid droger aan.

Wat moet ik smeren?

Er zijn aanwijzingen dat de Egyptenaren 10.000 jaar geleden al oliën en crèmes gebruikten om de huid te beschermen tegen de zon en uitdroging van de huid. Er is ook naarstig gezocht naar het geheim van de eeuwige jeugd, maar een perfect elixer is nog niet ontwikkeld. De technologie heeft echter wel voor een aanzienlijke vooruitgang in de huidverbeterende producten gezorgd.

Er is langs de ene kant een groep antioxidanten bestaande uit vitamines zoals C, E, Niacinamide, polyfenolen, flavonoïden. Deze groep vermindert collageen degradatie door de ROS (vrije radicalen) aan te pakken. De andere groep zijn celregulatoren, voorbeelden hiervan zijn vitamine A, peptides en groeifactoren. Zij hebben een directe werking op collageen stimulatie in de diepe laag van de huid. Dit is een geleidelijk proces.

Voorkomen is uiteraard beter dan genezen. Dermatologisch gezien is anti-aging crème een langetermijninvestering voor je huid. En daar heb je wel invloed op.

Meer over verouderingsproces vertragen deel I en deel II

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen