Huidverzorging in de lente, is dat anders?

Lente, je merkt het al. De dagen worden langer, de krokussen bloeien en het wordt al iets warmer. De winter nadert zijn einde en je dikke sjaal en zware parka wordt binnenkort verruild voor een lichtere jas.

Net als verandering van je kleding past je huidverzorgingsroutine aan. De droge, koude lucht buiten en de warme, droge verwarming hitte binnen kunnen in de wintermaanden grote effecten hebben op je huid.

De winter en onze huid, wat gebeurt er? 

De winterkou, wind, weinig zon, verwarming en lagere luchtvochtigheid, mogelijk dat je langer en warmer doucht of vaker in bad hebben invloeden op onze huidbarrière. Dit leidt tot verminderde hydratatie van je bovenste laag van je opperhuid, de zuurgaad (pH) van je huid stijgt en door de lagere temperatuur ga je minder zweten. In de winter wordt er ook minder ceramide in je talg gevormd, een lipide (vet) wat voor 50% van je talgsamenstelling bestaat. Dit heeft tot gevolg dat je huid droger wordt. Meer over: wat je moet weten als je een droge huid hebt.

Jeukerig, schilferig en droog geworden, waardoor? Door de stijgende zuurgraad van de huid, verandering van je talgsamenstelling zorgen ervoor dat de onderlinge samenhang van de stratum corneum cellen (bovenste huidlaag cellen) minder wordt. Je huid gaat eerst schilferen en als het doorzet, wordt het droger door waterverlies uit je huid en daarna wordt het jeukerig en rood. Dit noemen we ook asteatotisch eczeem of winter itch. Meer over: heb ik nou een droge huid of eczeem.

Éen optimale goed gehydrateerde bovenste huidlaag heeft 10-15% vocht, onder de 10% vocht wordt de huid droger en gaat het schilferen. 

Hoe maak je je huid lente klaar? 

Aan het einde van de winterperiode kun je huid er doffer uitzien en de glow is minder. Om het lenteklaar te maken.

  1. Scrubben van je huid, om de oppervlakkige dode huidcellen te verwijderen. Dit zorgt ervoor dat je huid frisser uitziet. Mocht je een zelfbruiner gebruiken, dan pakt de zelfbruiner beter en ziet er egaler uit als de huid daarvoor is gescrubd. 

Als je een normale of een vette huid hebt dan kan je 2-3 x per week scrubben. Is de huid gevoelig beperkt het tot maximaal 2 x per week.

Er zijn verschillende manieren om je huid te scrubben. 1. fijnkorrelige suiker, zout of plastic microbeats scrubs – het laatste is minder duurzaam en slecht voor het milieu 2. fruitzuren – AHA, BHA, glycolzuur, salicylzuur en 3. borstels. 

Borstels werken goed, maar het kan de huid meer irriteren.  Voor degene met een gevoelige huid bouw het voorzichtig op en begin met 1 x per week en met laag geconcentreerde fruitzuur zoals BHA. 

2. Een ander seizoen, heeft een andere huidverzorging nodig, de wat dikkere emollentia zoals, zalven of vaseline kan vervangen worden door een wat lichter aanvoelende huidverzorging.  

Zonbescherming:

De zonkracht wordt sterker, vanaf april trekt het meer aan en UVB stralen stralen nemen in kracht toe.  Er zijn twee soorten UV stralen, UVA en UVB. UVA stralen zijn de gehele jaar door met relatief gelijke intensiteit aanwezig en gaat door bewolking en dringt door ramen heen. UVA stralen zorgt voor Aging van de huid, is altijd aanwezig en Asymptomatisch, je voelt het niet op de huid.

UVB stralen trekt vanaf april in kracht aan en in de herfst en winterperiode in Nederland is UVB zwakker. UVB zorgt vanaf april voor meer huidverbranding, ook huidkanker en zorgt voor huid eigen vitamine D aanmaak in de huid in tegenstelling tot UVA stralen. Je huideigen vitamine D productie wordt beter in het lichaam verwerkt. Dus als je een dagcrème met alleen SPF, dekt het niet de UVA stralen, SPF zegt alleen over de mate van bescherming tegen UVB stralen. Dus een zonbescherming met zowel UVA als UVB-bescherming in de lenteperiode.

Andere huidverzorgingstips in de lente? 

Voor de avond serums met vitamine A (retinol) of als je huid snel geïrriteerd raakt door vitamine A is Bakuchiol een optie.  Bakuchiol is een bestanddeel dat we terugvinden in de Ayurvedische en in de traditionele Chinese geneeskunst. Dit olie-extract is afkomstig van de zaden en bladeren van de babchi plant. Het wordt van oudsher gebruikt vanwege de ontsmettende en ontstekingsremmende werking.

Uit onderzoek blijkt dat Bakuchiol huidveroudering kan tegengaan. Het is een goed alternatief voor vitamine A zuur. Hoewel Bakuchiol en vitamine A geen overeenkomst hebben in de chemische structuur, stimuleren beide bestanddelen dezelfde genexpressie: ze activeren de collageenstimulatie en kunnen de vorming van pigmentvlekken tegengaan. Bakuchiol geeft minder huidirritatie dan vitamine A. Vooral voor mensen met een gevoelige huid kan vitamine A de huid irriteren. Peptide is ook een alternatief voor mensen met een gevoelige huid. 

Tegen rosacea en acne, zoek naar producten met niacinamide (Vitamine B3), deze verminderen pigmentvorming met 35-68%, ontstekingsremming en verhoogd huidweerstand en barrière. 

Tegen pigmentvlekken, zoek naar ingrediënten met vitamine C, niacinamide, vitamine A, arbutine, kojic acid, resveratrol, emblica en fruitzuren. Meer over pigment en Targeted Pigment serum

lente spotreducer targeted pigment serum
Webshop

In de lente periode begint de zonneallergie voor mensen die er aanleg voor hebben. De huid is de zon nog niet gewend en gaat daarop reageren. Als je last van zonneallergie hebt bouw het langzaam op door wel naar buiten te gaan (lichtgewenning). Gebruik daarvoor wel zonbescherming.

De basis van een goede huidverzorging?

De basis is huidbarrière herstel en zorg voor de juiste zuurgraad van je huid, deze ligt rond de 5. Een goede zuurgraad zorgt voor betere huidbarrière, minder kans op huidinfecties, eczeem en een Aziatische study toonde ook minder rimpels aan als de huidzuurgraad goed is. Meer over de juiste zuurgraad van je huid.

Voor de avond een licht aanvoelende crème of serums.  Voor overdag gebruik een zonnefilter en onderschat UVA stralen niet. Een bewolkte of regenachtige dag is zijn UVA stralen ook  aanwezig. 

Zorg dat je dagelijks minimaal 1 x per dag je huid reinigt. Als je acne, make-up gebruikt dan is 2 x per dag beter met een milde cleanser. 

En wat moet je vooral niet doen?

Teveel….scrubben. Tekenen van over exfoliatie zijn: droge huid, geïrriteerd, rood, branderigheid, glans op de huid zonder huidverzorgingscrème en soms ook pustels omdat de huidbarrière verstoord is.   

Te hoog geconcentreerde ingrediënten dat kan de huid irriteren, met name voor mensen met een getinte huid zie ik dat er averechtse pigment vlekken door huidirritatie in combinatie met zonlicht ontstaan.  

Overdag vitamine A aanbrengen kan de huid meer irriteren door zonlicht. 

Geen zonnebank in de lente om de huid zogenaamd te laten wennen! 

Zonnebank geeft vooral UVA licht. Dit UVA zorgt wel voor een bruine verkleuring, maar niet voor het dikker worden van de opperhuid. UVB stralen zorgt wel voor een dikkere opperhuid, maar teveel kan leiden tot zonverbranding. 

Let op medicijnen dat lichtovergevoeligheid kan veroorzaken 

Plastablet tegen hoge bloeddruk: Hydrochloorthiazide 

Hartritmestoornis: Amiodaron 

Antibiotica: Doxycycline, Minocycline 

Anti-schimmel: Voriconazol, Terbinafine 

Anti-malaria: Hydroxychloroquine 

Immunosuppressiva: Methotrexaat, Azathioprine 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen