Aziatische huid – wat zijn de huid verschillen?

Je denkt het misschien niet, maar een Aziatische huid is een donkere huid. De huid kan worden onderverdeeld in verschillende huidtypes. Volgens de classificatie van Fitzpatrick zijn er zes huidtypes. Verschillende huidtypes worden ingedeeld op basis van hoe ze reageren op UV-straling. Huidtypes I-III zijn lichte huidtypes. Huidtypes IV (mediterrane huid), V (Aziatische huid) en VI (Negroide huid) vallen onder de donkere huid. De Aziatische huid is dan ook een van de donkerste huidtypes. De huidskleur van Aziaten kan variëren van licht tot donker bruin.

 Er zijn kleine verschillen en kenmerken zijn vaak nog onderbelicht. De grootste uitdaging voor de Aziatische huid is pigmentatie. Daarom is voorzichtigheid geboden.

Meer over pigment

Kenmerken van een donkere huid

Een donkere huid, variërend van lichtbruin tot zwart, heeft andere eigenschappen dan een lichte huid. Ten eerste bevat een donkere huid meer pigment. Hierdoor is een donkere huid beter beschermd tegen de zon dan een lichte huid. Een donkere huid bevat evenveel pigmentcellen (melanocyten) als een lichte huid, alleen produceren deze cellen steeds grotere  pigmentkorrels (melanosomen). Maar een donkere huid kan  ook verbranden, dus een goede zonnebrandcrème is zeker geen overbodige luxe.

Eigenschappen van de huid

Een donkere huid heeft meer cellagen in de opperhuid, waardoor de huid compacter wordt. Het maakt de donkere huid minder vatbaar voor veroudering en rimpels. Een donkerdere huid bevat ook grotere fibroblasten. Dit zijn de cellen die onder andere verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van collageen en bij wondgenezing betrokken zijn. Een donkerdere huid heeft fijner collageenvezels in de dermis, maar ze zijn dichter en staan parallel.

 Een donkere huid bevat ook meer talg- en zweetklieren en is daarom meestal iets vetter dan een lichte huid. Daarnaast bevat een donkere huid meer kleine oppervlakkige bloedvaatjes dan een lichte huid. Een donkere huid verliest meer transepidermaal vocht dan een lichte huid en is daarom vaak droger.

Gevoeligheid

Een donkere huid, vooral de Aziatische huid, is erg gevoelig voor pigmentveranderingen en heeft daarom speciale zorg nodig. De Aziatische huid reageert snel op irritatie, beschadiging of ontsteking. Dit kan leiden tot verhoogde of verminderde pigmentatie of littekens. Veel behandelingen stimuleren het zelfherstellende vermogen van de huid, maar met een Aziatische huid moet je heel voorzichtig zijn.

Aziatische huid
Webshop

Verschillen in Aziatische huid

Aziatische huidtypes variëren van huidtype (Fitzpatrick) III tot IV in het Chinees, type V in het Japans en type VI bij Indiërs en Pakistanen. Er zijn dus veel soorten. De grootste uitdaging voor de Aziatische huid is pigmentatie, zoals  hyperpigmentatie na ontstekingen veroorzaakt door huidbeschadigingen, acne of huidziekten. Melasma (zwangerschapsmasker) en naevus van Ota komen ook vaker voor bij Aziatische mensen. Een ander verschil met een lichte huid is dat de Aziatische huid meer collageen bevat, wat de veroudering van de huid vertraagt. De Aziatische huid is gevoeliger, misschien omdat de opperhuid relatief veel water bevat, waardoor in water oplosbare stoffen zoals zeep en shampoo dieper in de huid doordringen en huidirritatie veroorzaken.  Aziaten hebben ook vaak een drogere huid of meer acne problemen door overmatige olieproductie. Een Aziatische huid heeft meestal grotere littekens dan een blanke huid, en je zult ook dikkere littekens zien na een blessure. Meer over littekens

Zonbescherming

De Aziatische huid mag niet overbehandeld worden, zoals met scrubs of geconcentreerde actieve stoffen zoals vitamine A en C. Omdat elke huidirritatie pigmentatie en/of roodheid veroorzaakt. Daarom is het belangrijk om na de behandeling altijd zonbescherming aan te bevelen. Het is ook belangrijk om te weten dat bij mensen met een donkere huidskleur, te beginnen met huidtype 3, pigmentcellen overdag worden geactiveerd door blauw licht en niet alleen door UV-stralen. Dit komt omdat hun melanocyten een eiwit (OPSIN3) hebben dat reageert op blauw licht. Als gevolg hiervan kunnen deze delen van de huid bruine vlekken krijgen ondanks het gebruik van SPF 30 zonnebrandcrème. Het advies is dus altijd dit: gebruik een minerale zonnebrandcrème(titaniumdioxide EN zinkoxide) en een antioxidant zoals vitamine B3, Q10, vitamine E. Het werkt beter en geeft een betere dekking dan chemische zonnefilters. Helaas wordt dit advies zelden gegeven. Meestal raden mensen alleen zonnebrandcrème aan en zeggen ze niets over de meest geschikte zonnebrandcrème

.

Onderlinge Aziatische huid verschillen

Verschillende Aziatische huidtypes. Voor de Aziatische huid  onderscheiden dermatologen Fitzpatrick type 3 en 4 (Japans/Chinees/Koreaans) en type 5 en 6 (Indiaas/Pakistaans). Voor de Aziatische huid merken we een duidelijk verschil. De Japanners zijn gevoelig voor roodheid. Net als de Chinezen hebben ze een vettere huid, vergrote poriën en ook pigmentvlekken. Ouderdomsvlekken spelen  een grotere rol bij Indiers. Sproeten, ouderdomsvlekken, melasma, Ota milia, schimmelinfectie en eczeem komen veel voor bij Chinezen. Acne komt ook veel voor bij Aziaten.

 Het is belangrijk om niet te veel te behandelen (actueel, laser, peeling), goed advies te geven over zonbescherming en goed advies over huidhydratatie, omdat Aziaten hun huid sneller uitdrogen. De Aziatische huid is doorlatend en daardoor gevoelig voor uitdroging. Een droge huid kan jeuk en mogelijk eczeem veroorzaken. Vaseline wordt vaak aanbevolen, maar aangezien de Aziatische huid een beetje vettig is, voelt het niet goed aan en kan het andere problemen veroorzaken, zoals acne! Daarom is het beter om andere verzachtende middelen aan te bevelen die meer geschikt zijn voor dit huidtype. Dat geldt ook voor Surinamers en Afrikanen, die zelfs in de zomer bij vaseline zweren.

Huidproblemen

Veelvoorkomende Aziatische huidproblemen zijn een vette naar droge huid, jeuk, atopisch eczeem, acne, hyperpigmentatie en hypopigmentatie, melasma en lichen planus.

 Huidziekten kunnen er op een donkere huid anders uitzien dan op een lichte huid. Het belangrijke verschil is dat een donkere huid geen roodheid vertoont. Een huidaandoening die er rood uitziet op een lichte huid, kan paarsachtig grijs zijn op een donkere huid. Dit maakt het soms moeilijk om de aandoening nauwkeurig te identificeren. Om de symptomen van een ontsteking te herkennen, is het belangrijk om warmte, zwellingen en andere voelbare afwijkingen in de huid te voelen.

 Een donkere huid heeft meer kans op het ontwikkelen van overtollig littekenweefsel (keloïden). Huidletsels bij een donkere huid bevinden zich meestal rond het haarzakje (follikel), meestal ringvormig (ringvormig), en papels zijn vaak beter zichtbaar (papels, zoals bij eczeem). Eczeemplekken op een donkere huid zijn eerder papels (bultjes) dan rode schilferige plekken (erytheemplekken). Krabben kan verdikking en grove huid veroorzaken.

Pigment

Een donkere huid heeft een hoger risico op pigmentveranderingen. En daarbinnen hebben Aziatische en Mediterrane huidtypes een hoger risico op hyperpigmentatie dan een zeer donkere huid (type VI) omdat hun huidpigmentcellen snel reageren.

 Huidbeschadiging veroorzaakt door ontsteking (acne) of trauma kan post-inflammatoire hyper- of hypopigmentatie (pigmentverlies) veroorzaken.. Dus zowel donkere tot lichte witte vlekken veroorzaken.

 Hyperpigmentatie (bruine vlekken) kan optreden wanneer de melanocyten overprikkelt worden bijvoorbeeld bij na chronisch eczeem of een uitgebluste psoriasis. Een ander potentieel pigmentatieprobleem bij de Aziatische huid is pigment “lekkage” van de epidermis in de dermis als gevolg van schade aan het basaalmembraan. Dit diepe pigment is vaak donkerblauw en moeilijk te behandelen.  Hypopigmentatie kan optreden door aandoeningen zoals pityriasis alba. Bij pityriasis alba, een milde vorm van atopisch eczeem bij jonge kinderen. Meer over pigmentvlekken

aziathische huid pigmentvlekken spotreducer targeted pigment serum
Webshop

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen