Hoe wordt een moedervlek door een dermatoloog verwijderd?

Moedervlekken zijn (goedaardige) opeenhopingen van pigmentvormende cellen in de huid. Een moedervlek is een normaal en goedaardig verschijnsel, vrijwel iedereen heeft moedervlekken. Het aantal moedervlekken dat iemand heeft kan per persoon variëren. Ze kunnen verschillende kleuren hebben: zwart, bruin, rood of zelfs huidskleurig. Ook de vorm varieert van glad, verheven tot bolvormig. Een lichtbruine moedervlek is moeilijk te onderscheiden van een sproet of lentigo. Meer over sproeten en levervlekken.

Moedervlekken kunnen vanaf de puberteit plots toenemen, ook tijdens de zwangerschap kunnen bestaande moedervlekken gaan groeien en in aantal toenemen.  Vaak is de vorm symmetrisch en heeft de moedervlek, maar 1 kleur. 

Atypische moedervlekken zijn moedervlekken met een onregelmatige vorm en meerdere kleuren. Er kunnen bijvoorbeeld verschillende kleuren bruin in dezelfde moedervlek zitten. Atypische moedervlekken zijn goedaardig, maar moeten soms wel in de gaten gehouden worden. Uit voorzorg worden atypische moedervlekken vaak verwijderd en voor histologisch weefsel onderzoek opgestuurd. Mensen met meerdere atypische moedervlekken hebben een hogere kans op het krijgen van een melanoom (huidkanker). 

HOE ONTSTAAN MOEDERVLEKKEN?

De meeste moedervlekken ontstaat tussen het 3e en 20ste levensjaar, hoewel sommige moedervlekken ook al vanaf de geboorte aanwezig kunnen zijn.

Ze kunnen op elke leeftijd ontstaan en kunnen overal op het lichaam voorkomen. Ze kunnen plat of verheven zijn, glad of ruw en kunnen variëren in kleur van beige tot bruin tot zwart. De meerderheid van de moedervlekken zijn onschadelijk en hebben geen behandeling nodig. Sommige moedervlekken kunnen echter uitgroeien tot huidkanker, dus het is belangrijk om eventuele veranderingen in grootte, vorm of kleur te monitoren.

Er zijn verschillende factoren die de kans op het ontwikkelen van moedervlekken kunnen vergroten, waaronder:

  1. Genetica: De neiging om moedervlekken te ontwikkelen kan worden doorgegeven via families.
  2. Blootstelling aan de zon: Blootstelling aan ultraviolette (UV) straling van de zon of zonnebanken kan het aantal moedervlekken dat ontstaat verhogen, vooral bij mensen met een lichte huid.
  3. Leeftijd: Moedervlekken kunnen op elke leeftijd ontstaan, maar ze komen vaker voor bij kinderen en jongvolwassenen.
  4. Hormonale veranderingen: Hormonale veranderingen tijdens de puberteit, zwangerschap en menopauze kunnen de ontwikkeling van nieuwe moedervlekken of veranderingen in bestaande moedervlekken veroorzaken.

De meeste moedervlekken zijn goedaardig
Ongeveer 80% van de mensen heeft cosmetisch storende moedervlekken

WANNEER SHAVE JE EEN MOEDERVLEK?

Wanneer een moedervlek verheven is, of een bolling heeft, kan deze verwijderd worden met de “shave techniek”. Hierbij wordt de moedervlek met pincet opgepakt en met een schaartje verwijderd. Het plekje wordt daarna dichtgebrand. Hier houdt u een klein korstje aan over die na een week tot anderhalf week tijd er af valt.

WANNEER WORDT ER GEKOZEN VOOR EXCISIE?

Wanneer de moedervlek vlak is, wordt er gekozen voor een excisie. De moedervlek wordt weggesneden en uit de huid gehaald. Daarna wordt de huid gehecht en met een pleister afgeplakt. Na 2 weken worden de hechtingen verwijderd en houdt u een klein littekentje over.

Bij zowel het shaven als bij een excisie is 1 behandeling voldoende. Soms wordt er bij het shaven op een later moment nog een klein beetje bijgeschaafd wanneer deze niet gelijk is met de huidlaag.

Adviezen na een behandeling

Als je onlangs een dermatologische behandeling hebt ondergaan om een moedervlek te verwijderen, is het belangrijk om de volgende stappen te volgen om te zorgen voor een snel en goed herstel:

  1. Houd de wond schoon en droog: Het is belangrijk om de wond schoon te houden om infectie te voorkomen. Was het gebied voorzichtig met een milde zeep en water en dep het droog met een schone handdoek.
  2. Vermijd zonneblootstelling: Zorg ervoor dat je de wond bedekt met een pleister en vermijd blootstelling aan de zon. Blootstelling aan de zon kan het genezingsproces vertragen en de kans op littekens vergroten. Bescherm de wond 6 weken na behandeling met een SPF30 zonnebrand crème.
  3. Vermijd strakke kleding: Draag losse kleding om wrijving te voorkomen en de wond te laten ademen.
  4. Volg de instructies van je dermatoloog op over het gebruik van eventuele medicatie of crèmes die zijn voorgeschreven om te helpen bij het genezingsproces.
  5. Controleer de wond: Controleer regelmatig de wond om te zien of er enige tekenen zijn van infectie, zoals pijn, roodheid, warmte, zwelling of pus. Als je deze symptomen opmerkt, neem dan contact op met je dermatoloog.

Onthoud dat elk individu anders kan reageren op de behandeling van moedervlekken en het genezingsproces kan variëren. Als je je zorgen maakt over het herstel, aarzel dan niet om contact op te nemen met je dermatoloog.

Ben je geïnteresseerd, maak een gratis en vrijblijvend gesprek met een van de huidtherapeuten van SKN2.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen