De redenen voor cosmetische behandelingen – studie

Minimaal invasieve cosmetische behandelingen groeien elk jaar. Tegenwoordig wordt het steeds meer geaccepteerd. Als je denkt aan cosmetische ingrepen, denk je aan injecties zoals botulinum toxine, hyaluronzuur fillers, maar ook aan peelings en verschillende laserbehandelingen die de huid minder vermoeid en egaler maken. Er zijn echter ook cosmetische behandelingen voor moedervlekken, acnelittekens, rosacea, teleangiëctasien, verdikte littekens, overtollig haar, cellulitis, hardnekkig en dieetresistente buikvet, wijnvlekken, overmatig zweten, hiv-lipodystrofie in het gezicht en tatoeages.

Cosmetische behandelingen onderzoek

In een studie werden 30 personen, die een ingreep al hebben ondergaan of overwegen om een ingreep te laten doen, geïnterviewd. Er deden 7 mannen en 23 vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 41,9 jaar.

Acht verschillende thema’s zijn aan bod gekomen. 1. Emotionele en mentale gezondheid (zelfvertrouwen, zelfbewust, stigmatisering)  2. Cosmetisch uiterlijk (normaal, beter, jonger uitzien, beter op de foto) 3. Lichamelijke gezondheid (angst voor verval, infectie) 4. succes op werk en/of school 5. sociaal welzijn (sociale angsten, relatie, binnenkort sociale event) 6. kosten en/of gemak 7. procedurele percepties (kliniek reviews, reputatie arts) en 8. timing van behandeling (een lifestyle verandering, financieel).

Wat zijn de redenen:

De volgende motivaties om een ingreep te laten doen waren: verlangen emotionele toestand/geluk verbeteren, verbeteren mentaal welzijn/zelfrespect, algehele verbetering uiterlijk, lichamelijke aandoeningen verminderen, meer zelfvertrouwen in een professionele omgeving, verminder sociale angst, en minder tijd en/of energie of geld besteed aan het verbergen van het fysieke onvolmaaktheid. De reputatie van zorgverlener waren ook belangrijk voor patiënten, net als de effectiviteit en levensduur van de procedure.

Het zijn voornamelijk de fysieke en psychosociale thema’s om tot een cosmetische behandeling over te gaan. Verschillende perceptie van een aandoening zorgen voor een verschuiving van een patiëntgerichte benadering. Het is belangrijk om de verschillende ervaring van het probleem centraal te stellen.

Literatuur

Waldman A, Maisel A, Weil A, Iyengar S, Sacotte K, Lazaroff JM, Kurumety S, Shaunfield SL, Reynolds KA, Poon E, Robinson JK, Alam M. Patients believe that cosmetic procedures affect their quality of life: An interview study of patient-reported motivations. J Am Acad Dermatol. 2019 Jun;80(6):1671-1681.

Wil je meer weten: maak een afspraak

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen