Spataderen/Varices

Het aderstelsel van de benen bestaat uit het oppervlakkige en het diepe systeem. Het oppervlakkig systeem is een netwerk van vele vaten die het been omhullen.  Het oppervlakkig systeem verzamelt 10-20% van het bloed in de stamaders oftewel vena saphena Magna (VSM) en de vena saphena parva (VSP). Het diepe systeem bevindt zich in de beenspieren en tijdens het lopen trekken de kuitspieren zich samen, waardoor de aderen leeggedrukt worden. Men spreekt ook wel van een “kuitspierpomp”. Dit systeem verzorgt ruim 80% van de afvoer van het bloed vanuit de benen.
Normaal gesproken zorgen de klepjes in de aderen ervoor dat het bloed niet terug kan zakken. Wanneer de klepjes niet goed sluiten, stroomt het bloed minder goed omhoog en komt er meer druk op de ader te staan. Hierdoor wordt de ader uitgerekt en wijder. Door de toegenomen druk op de ader zullen steeds meer klepjes slecht sluiten en uiteindelijk wordt dit zichtbaar als spataderen. Spatader komen vaker bij vrouwen dan bij mannen voor. De medische term voor spataderen is varices.
klep

ONSTAANSWIJZE:

Verschillende factoren zijn van invloed bij het ontstaan van spataderen.

Erfelijkheid: Spataderen zijn veelal erfelijk. Door aangeboren zwakte van het steunweefsel van de aderen kunnen spataderen ontstaan. In zeldzame gevallen zijn er in de beenaderen te weinig of helemaal geen kleppen aangelegd.

Zwaartekracht: Doordat de mens rechtop loopt zullen onder invloed van de zwaartekracht spataderen zich juist in de onderbenen gaan ontwikkelen. Lange mensen en mensen met een staand beroep zullen om deze reden ook eerder spataderen ontwikkelen.

Zwangerschap en hormonale invloeden: Zowel door hormonale invloeden als door een beperking van de terugstroom van het bloed in de aderen uit de benen naar het hart (door druk van de groeiende baarmoeder) ontstaan spataderen gemakkelijker tijdens de zwangerschap. De precieze invloed van de verschillende hormonen op het ontstaan van spataderen is nog niet geheel duidelijk, maar lijkt wel aanwezig.

Trombosebeen: Spataderen kunnen ook een gevolg zijn van een ziekte zoals bijvoorbeeld een trombosebeen. Bij een trombosebeen zijn enkele aderen binnenin het been verstopt geraakt door gestold bloed. Hierdoor zijn andere aderen aan de buitenkant van het been overbelast. Na een aantal jaren zullen veel mensen die een trombosebeen hebben gehad hierdoor last van spataderen krijgen.

Overgewicht: Bij overgewicht komt spataderen vaker voor.

Andere aandoeningen van het been: Aderontstekingen (=thromboflebitis), operaties en ongevallen kunnen aanleiding geven tot spataderen, doordat de kleppen beschadigd zijn geraakt en dus niet meer goed werken.

WAT ZIJN DE KLACHTEN:

In het algemeen wordt de blauwe verdikte of voelbare aderen vaak als storend ervaren. Als de spataderen klachten geven, is dat in de vorm van zwaar, loom gevoel in de benen. Deze klachten nemen toe in de loop van de dag, bij warm weer en lang staan. Soms heeft men vocht in de benen, jeuk, tintelingen of kan men de benen niet goed stil houden in bed (rusteloze benen) of nachtelijke kuitkrampen. In zeldzame gevallen is er sprake van pijn of bloeding uit een spatader. Door het niet goed terugstromen van het bloed naar het hart ontstaan er vochtophoping (oedeem) rond de enkels en kunnen op den duur eczeem, pigmentvorming, verharding van de huid en tenslotte een open been (ulcus cruris venosum) ontstaan.

DIAGNOSE SPATADER:

Door middel van een duplex apparaat worden met behulp van geluidsgolven lekkende kleppen op een monitor zichtbaar gemaakt. Dit onderzoek oftewel flebodiagnostiek is pijnloos. Het doel van het onderzoek is om te kunnen bepalen of een spatader behandeld kan worden en welk soort behandeling kan er worden gekozen. Naast mondelinge uitleg ontvangt u schriftelijke informatie over de gekozen behandeling.

BEHANDELINGEN:

Als er alleen kleine spataderen aanwezig zijn dan is ‘wegspuiten’ oftewel scleroseren de beste oplossing. Bij hele kleine vaten waar geen naaldje erin past dan kunnen die met een uitwendige lasertechniek behandeld worden.

 

 

Bij middelgrote vaten is scleroseren of ambulante flebectomie volgens Müller de beste optie.

 

2

 

Voor behandeling van hele grote vaten kan het beste inwendig worden dichtgebrandt (endoveneuze behandeling met de VNUS methode).

1

 

 

OVERZICHT BEHANDELINGEN:

 

Elastische kousen ( compressie-therapie)
VNUS BEHANDELING
Wanneer is de behandeling botuline toxine filler niet geschikt?
AMBULANTE FLEBECTOMIE VOLGENS MÜLLER
SCLEROSEREN MET EEN VLOEISTOF

VOORUITZICHTEN:

De oorzaak van spataderen en omvang bepaalt min of meer het succes van de behandeling. Bij de ene persoon komen de spataderen snel terug, bij de ander blijven ze jaren weg. Wel kan elders in het adersysteem een nieuwe spatader ontwikkelen.